Neden Programimiz

MİSYONUMUZ

İnşaat teknolojisi alanında, yapı malzemeleri, üretim teknikleri ve uygulama alanlarında derinlemesine bilgiye sahip, bilgisayar destekli tasarım ve çizim programlarını etkin bir şekilde kullanabilen, proje çizim ve okuma yetkinliği kazanan, temel statik ve mukavemet hesaplamalarını yapabilen, yapıların imalat ve kontrol süreçlerinde görev alabilecek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda duyarlı, nitelikli teknik ara elemanlar yetiştirmektir.

AMAÇ

Programımız mezunlarının gelecekte ulaşmak istedikleri kariyer hedeflerini ve mesleki beklentilerini karşılayacak şekilde, çalışma alanında teknisyen ve mühendis arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye mühendisten daha fazla uygulama becerisine ve inşaat konusunda genel bilgilere sahip inşaat teknikeri ünvanına sahip teknik eleman yetiştirmektedir. Bu kapsamda öğrencilerimizin;


EA1-Bilim, teknoloji ve mesleği ile ilgili temel konularda yeterli bilgi ve becerileri kavramış, edindiği bilgilerle proje hazırlama ve değerleme konularında bilgi sahibi olarak imalat ve hizmet sektörlerinde çalışabilen,

EA2-Yaşam boyu öğrenen, günün koşullarına uygun yenilikleri takip eden ve kendini sürekli geliştirebilen,

EA3-Üretim ve satış sonrası hizmet sektöründe yönetici/mühendis ile işçi arasındaki nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilen,

EA4-Sistem yaklaşımı ile şantiyede karşılaştığı problemleri analiz ederek çözen, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgi ve bilince sahip sorumluluk taşıyabilen,yetkinliklerine sahip olarak mezun olması hedeflenmektedir.


EĞİTİM - ÖĞRETİM

Eğitim süresi 2 yıldır. On dörder haftalık 4 dönemde toplam 56 hafta eğitim-öğretim verilmektedir. Ayrıca her öğrencinin 30 gün zorunlu stajı vardır.

ÜNİVERSİTELER ARASI GEÇİŞ İMKANI

İnşaat Teknolojisi Önlisans Programını başarı ile bitiren mezunların, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş yapabilecekleri bölümler; İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık bölümleridir.


İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI PROGRAM ÇIKTILARI

PÇ-1 - Mesleki alanının gerektirdiği temel matematiksel ve bilimsel hesaplamaları yapar. Bilimsel bilgilere ulaşmada temel teknikleri kullanır.

PÇ-2 - Atatürk ilke ve inkılaplarını bilir. Türk dilini doğru kullanır ve gerekli yazışmaları yapar.

PÇ-3 - Temel yabancı dil bilgisine sahip olur.

PÇ-4 - İnşaat alanındaki temel teknik araçları seçme ve alanına uygun olarak kullanma becerisi kazanır.

PÇ-5 - Projelendirme uygulamalarında bilişim teknolojilerini ve özel ihtisas gerektiren bazı mesleki paket programları etkin kullanabilme becerisini kazanır.

PÇ-6 - Yapı türlerini ve taşıyıcı sistemleri tanır. Yapının taşıyıcı sistem kapasitesini doğru şekilde hesaplayarak yorumlar, tasarımını gerçekleştirir. Güçlendirme ya da onarım gereken bir yapının kusurlarını tespit eder ve çözüm üretir.

PÇ-7 - Yapı malzemeleri tanır. Malzemelerin kalite kontrol testlerini yapma ve değerlendirme becerisine sahip olur.

PÇ-8 – İnce ve kaba yapı işleri hakkında bilgi sahibi olur.

PÇ-9 - Arazi ölçümlerini yapar ve arazi ölçümlemesi için gerekli hesaplamaları yapar. Yol inşaatı tasarımına ve yol çalışmalarına destek olur.

PÇ-10 - Zemin türlerini bilir ve zemin ile ilgili deneyleri yapar ve sonuçları değerlendirir. Yapı-zemin etkileşimi hakkında bilgi sahibi olur.

PÇ-11 - Alanında proje geliştirebilme ve uygulama bilgi ve becerisine, sorumluluğu altında çalışanları projeye dâhil etme bilincine, meslek etkinliklerini planlama ve yönetme becerisine sahip olur.

PÇ-12 - Kendisine verilen herhangi bir konu hakkında araştırma yapar. Disiplinler arası çalışma yeteneği kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi benimser.

PÇ-13 - Her türlü şantiye organizasyonunun yapımına destek olur. İhale ve sözleşme hazırlığı yapar. İmalatların kontrolünü ve belgelendirmesini gerçekleştirir.

PÇ-14 – İnşaat ile iş sağlığı ve güvenliği alanındaki kanun ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur. Mesleki uygulamaları etik kurallara uygun olarak yaptırır.